Pages

Най-резултатен футболен мач



















Малко хора биха повярвали, но най-резултатния мач в историята на футбола завършва при резултат 149:0! Да, няма грешка, става въпрос за футболен мач, който се е играл на 31 Октомври 2002 година между отборите на AS Adema и Stade Olympique l'Emyrne (SOE) в официален двубой от първенството на Мадагаскар. 

Двата отбора се водят „вечни съперници” както са например Интер и Милан, Барселона и Реал (Мадрид), но нямат техните претенции. Все пак има логично обяснение за този катастрофален резултат. SOE и AS Adema спорили за титлата, като в предходния мач SOE завършили 2:2 с DSA, получавайки гол в последната минута от много спорна дузпа. При тази ситуация треньорът на SOE буквално загубил ума си от яд, тъй като загубата на 2 точки означавала, че отборът му вече няма шансове да застигне първия в класирането.

В мача срещу AS Adema играчите на SOE започнали да си вкарват автоголове един след друг в знак на протест срещу съдийското решение от предишния двубой. Свидетели разказват, че след всеки автогол, топката била изритвана от центъра по посока на собствената врата и след това довкарвана. Не е ясно дали сами са решили да предмиемат това действие или са били подтикнати от треньора им. Съперниците им стояли безучастно и гледали това самоунижение. Странно защо и съдията е допуснал такъв цирк, най-вероятно никъде в правилата на играта не е написано, че нямаш право да си вкарваш умишлено автоголове.

Зрителите лека-полека тръгнали към касите на стадиона, за да си искат парите обратно. В крайна сметка, шампион на Мадагаскар станали именно AS Adema. Последвали и тежки наказания за участниците в трагикомичния спектакъл: треньорът им бил наказан за три години, а няколко от играчите – до края на сезона. Никакви мерки не са предприети срещу съдията.  


No comments:

Post a Comment